Jak správně uvařit luštěniny?

Na luštěniny v našem jídelníčku často zapomínáme a je to velká škoda. Nejen, že jsou velmi chutné, ale jsou hlavně bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin a minerálů. Mají nízký glykemický index, čímž je zajištěno, že nás opravdu zasytí i na delší dobu. Častým důvodem, proč na ně zapomínáme, je obava z nadýmání. Snížit riziko nadýmání je přitom snadné – stačí se držet správného postupu přípravy.

 

Důležité je namáčení

Obecně platí, že luštěniny je třeba namáčet a tento proces nelze nijak uspěchat. Před samotným namočením nejprve zkontrolujeme, zda tam nezůstala nějaká nečistota či kamínek. Přebranou luštěninu nejprve důkladně propláchneme studenou vodou a následně vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla zcela ponořená (čím více vody, tím lépe).

Ne všechny luštěniny se musí namáčet a doba namáčení se také různí dle druhu:

  • čočku namáčíme cca 5 – 6 hodin
  • fazole či hrách namáčíme cca 3 – 10 hodin (podle toho k jakému účelu je připravujeme)
  • sóju namáčíme až 12 hodin

K čemu namáčení slouží?

Během namáčení luštěnin dochází k procesu, při němž přechází nadýmavé složky obsažené převážně ve slupce (oligosacharidy, kyselina fytová a puriny) do vody. Pokud zvolíte loupané luštěniny, riziko nadýmavosti se sníží ještě o něco více.

Před vařením vodu slijte

Právě tímto krokem zabráníte, aby nadýmavé látky zůstaly v luštěninách. Vodu nejen sceďte, ale nabobtnalé luštěniny důkladně propláchněte studenou vodou a teprve potom vložte do hrnce a zalijte vodou k vaření. Nevařte ve velkém množství vody, horkou vodu postupně během vaření dolévejte.

Správné vaření

Luštěniny s vodou nyní přiveďte k varu, a jakmile se začne tvořit pěna, pěnu sesbírejte a ztlumte plamen. Pak přidejte bylinky a koření, které také pomáhají snižovat nadýmavost a hlavně přidají tu správnou chuť. Zvláště vhodné koření je saturejka, tymián, majoránka, bobkový list, bazalka či kmín.

Vaříme dle druhu luštěniny do změknutí. Použijete-li k vaření tlakový hrnec, zkrátí se doba vaření na polovinu.

Nemáte čas na takovou dlouhou přípravu?

Chcete-li se vyhnout takto zdlouhavému procesu namáčení a vaření, můžete použít předvařenou či konzervovanou luštěninu. Například fazolová polévka z červené konzervované fazole je hotová raz dva. Stejně snadno připravíte z konzervy rychlou cizrnovou pomazánku.

A jestli si chcete dopřát poctivou hrachovou či čočkovou polévku, vyzkoušejte tu naši. Všechny popsané principy dodržujeme a jsou proto velmi dobře stravitelné. Navíc díky patentované technologii CTP si polévku můžete uskladnit ve spíži a mít ji po ruce kdykoliv na ni dostanete chuť.

 

  Napište příspěvek

Slouží pouze pro odpověď, nebude nikde zobrazen.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace