Hovězí Stroganoff

Hovězí Strofanoff nebo také Stroganov nese název podle ruského šlechtického rodu Stroganovců. Tento pokrm se zřejmě rozšířil do celého světa díky Velké říjnové revoluce, kdy museli šlechticové emigrovat, protože ve vznikajícím Sovětském svazu nebylo pro ně místa. Stroganoff tak zdomácněl i v naší české kuchyni. Nejlépe chutná z hovězí svíčkové, může se však připravit také z roštěnce či jiného „minutkového masa“. Přečtěte si jak připravit tento výborný pokrm.

 

Časová náročnost tohoto jídla je asi 2 hodiny 40 minut.

Suroviny na 5 porcí

750 g           hovězí svíčkové nebo roštěnce
2 ks              cibule
3 lžíce          řepkového oleje
250 g            žampiónů
2,5 lžíce       rajského protlaku
3 lžíce           másla
250 ml          smetany
2 lžíce           hladké mouky
1/2                citronu
                      sůl, mletý pepř

 

Postup přípravy

  1. Nejprve očistíme maso a nakrájíme na nudličky, které lehce naklepeme. Maso osolíme a opepříme a vložíme na 2 hodiny odležet do chladničky. Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky.
  2. Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku do zlatohněda. Přisypeme žampiony a osmažíme je. Když žampiony zesklovatí, přidáme rajský protlak a směs prohřejeme. Zalijeme polovinou množství sladké smetany a provaříme.
  3. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm uložené plátky masa (opékáme ze všech stran asi 8 minut). Osmahnuté maso vložíme do směsi se žampiony a smetany a provaříme. Pak přidáme zbytek smetany, dochutíme citronovou šťávou a podusíme do měkka.
  4. Stroganoff podáváme s rýží, těstovinami, pečenými brambory nebo hranolkami.


Nejste si jisti, že to zvládnete nebo chcete ušetřit čas? Kupte si Stroganoff u nás a máte hotovo raz dva, vaříme ho přesně podle tradičních receptur!

 

  Napište příspěvek

Slouží pouze pro odpověď, nebude nikde zobrazen.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace