Jak na domácí bezlepkové těstoviny

Připravit si vlastní domácí těstoviny není vůbec těžké. Pokud někdo dodržuje bezlepkovou či SCD dietu, je tento článek přesně pro něj!

 

Připravovat si vlastní domácí těstoviny není dnes již obvyklé, jsme spíše zvyklí těstoviny si kupovat a doma je jen snadno narychlo uvařit. Avšak udělat si doma svoje vlastní těstoviny má nespornou výhodu – víte co v nich doopravdy je. Nejde jen o různé nežádoucí příměsi, chemii a konzervační látky, ale i o kvalitu použitých surovin. Ne každému se v obchodě daří číst drobná písmena ve složení výrobku, pokud nejsme vyloženě alergičtí, moc to neřešíme. Vědět co jím, je pro mnohé z nás velmi důležité, zvláště když nám jde o naše zdraví.

Připravit si své domácí těstoviny přitom není tak těžké. Naše babičky si doma těstoviny dělaly běžně samy, ale chtělo to určitou praxi a cvik. Můžeme použít různé pomocníky, které nám to velmi usnadní. Nemusíme být tedy ani moc šikovní s válečkem a přesto budou naše těstoviny jako od profesionálů. Přístroje na domácí těstoviny s různými nástavci navíc nejsou ani moc drahé a dá se s nimi velmi dobře pracovat. Fígl je v tom, vyvalovat těsto postupně na slabší a slabší plát, aby se těsto netrhalo.

 

A jaké těsto na těstoviny připravit? Zde se rady různí, avšak základem je dobře zvolená mouka. Nejde jen o kvalitu, ale především o druh mouky. Tento druh mouky je také třeba správně nakombinovat s dalšími surovinami. Expres Menu Vám práci opět usnadňuje a přináší již hotovou směs na přípravu bezlepkových těstovin. Složení této směsi je navíc vhodné nejen pro bezlepkovou dietu, ale také pro dietu SCD. Vše je již odzkoušeno a výsledek je zaručen. Vyrobit si můžete jakýkoliv druh těstovin – přílohové nudle, špagety, lasagne, těstovinovou rýži, zavářku do polévky apod.

 

Několik rad pro přípravu těstoviny

  • Pokud připravujeme těstoviny dopředu, nepřidávejte do těsta sůl. Sůl navazuje vodu a těstoviny by opět zvlhly. 
  • Těsto můžete přibarvit či ochutit bylinkami, kořením nebo dalšími potravinami(kari, červená paprika, sušená petrželka, rajský protlak, špenát, sušené houby, ořechy…).
  • Vajíčko by mělo mít stejnou pokojovou teplotu jako zbytek surovin, proto si ho připravte předem a včas vyndejte z ledničky.
  • Pokud se těsto drolí, přidejte vodu, je-li příliš tekuté, přisypte trochu směsi.
  • Těsto je lepší nechat odpočinout minimálně 1 hodinu, ještě lepší je připravovat těsto den předem.
  • Pokud chcete těstoviny vařit ihned, nechte je přeschnout – zabráníte tak případnému lámání.
  • Sušíte-li těstoviny při pokojové teplotě, počítejte s dobou sušení několika hodin až dní (u větších těstovin).
  • Při vaření těstovin nešetřete vodou - na 100g těstovin asi 1 litr. Doba vaření se různí dle velikosti těstovin. Zaleží také na osobní preferenci – někdo rád více al dente, někdo raději uvařené do měkka.
  • Po uvaření je okamžitě sceďte, propláchněte studenou vodou a přimíchejte trochu olivového oleje.

 

 

  Napište příspěvek

Slouží pouze pro odpověď, nebude nikde zobrazen.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace