Jak připravit zdravější pizzu?

Také rádi zkoušíte nové recepty a nové potraviny? Potřebujete obměnit již zaběhnutá jídla, která doma točíte pořád dokola? Dochází Vám nápady? Hledáte zdravější varianty tradičních jídel? Právě pro Vás máme zajímavý tip jak si doma jednoduše připravit zdravější pizzu.

 

 

Proč zdravější?

Není snad tradičně pizza považována za pokrm s přebytečnými kaloriemi a více méně porušením zdravého životního stylu? Zdraví však není jen o kaloriích. Dnešní trend není tak o tom jíst jídlo s nízkým obsahem kalorií, ale jíst přirozenou stravu. Takovou, která neobsahuje zbytečné složité cukry, modifikované škroby a chemické příměsi.

Jak jste jistě již zaznamenali, snažíme se Vám přinášet speciální směsi na pečení, ve kterých je obsažena banánová mouka. Banánová mouka má výborné vlastnosti co se týká pečení a navíc má velmi cenné nutriční vlastnosti díky vysokému obsahu draslíku, minerálů a skvělému obsahu přirozených sacharidů, vlákniny a bílkovin. Nejen, že její pečící vlastnosti výborně nahradí mouku pšeničnou, ale také děláme něco pro své zdraví. Zvláště tyto vlastnosti ocení celiaci a lidé s poruchou trávicího traktu, při které nesmí přijímat do těla lepek a škrob. Je lépe stravitelnější, nezatěžuje naše trávicí ústrojí a je výživnější.

A jakou směs na pečení s banánovou moukou Vám přinášíme nyní? Jde o Směs na přípravu pizzy! Nemusíte shánět další přísady – vše máte namícháno v praktickém balení a můžete rovnou upéct výbornou zdravou pizzu! I když je banánová mouka nasládlá, díky unikátnímu obsahu hrachové a fazolové mouky, to ani neucítíte.


Příprava pizzy je velmi jednoduchá:

Ke 100g směsi přidáme 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje (20g) a 100 g vody. Vymíchané těsto necháme min. 30 minut odpočinout.
Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (průměr 26 cm). Pečeme v předehřáté troubě na 180 - 200°C asi 4 - 5 minut, tak aby se těsto zatáhlo.

Pizzu vyjmemez trouby , potřeme omáčkou a dozdobíme podle chuti.

Poté dopečeme dalších asi 20 - 30 minut dozlatova.

 

         

 

Čím pizzu nazdobit?

Zde se meze nekladou – každý má rád jiné věci. Aby byla pizza co nejzdravější, je lepší vyrábět si co nejvíce věcí sami. Vždy volte variantu, která obsahuje méně chemie a více vitamínů a živin.

 

 

Tip 1
Místo kečupu použijte na potření pizzy rajský protlak. Vyrobit si ho můžete snadno sami:
600 g rajčat spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Prolisujeme 3 stroužky česneku.
Nasekáme najemno hrst čerstvé bazalky. Kousky rajčat přivedeme v hrnci k varu, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou bazalku, 3 polévkové lžíce kvalitního hustého rajského protlaku, 2 lžičky olivového oleje, podle chuti můžeme dosladit medem a dosolit. Vaříme do odpaření vody. Hustou omáčku použijeme na natření pizzy (před použitím můžeme také propasírovat).

Pokud si nechcete vyrábět protlak, ale i tak chcete něco zdravějšího můžete použít jako podklad rajčata – čerstvá nebo konzervovaná. Protlak lze také nahradit bylinkovým domácím pestem (např. pestem z medvědího česneku).

                 

 

Tip 2
Zdá se Vám pizza příliš veliká nebo chystáte párty? Můžete připravit minipizzy. Na ně budete potřebovat formičky na koláčky – výborné jsou s vyjímatelným nepřilnavým dnem, které můžeme vyložit malými kolečky pečícího papíru. Minipizzy se výborně hodí i pro děti na školní svačiny!

Pokud formičky nemáte, dají se použít silikonové formy na muffiny – ty potom netřeba vykládat pečícím papírem a předpékat. Do formiček stačí jen na dno rozetřít trochu těsta a rovnou ozdobit kousky rajčat, lilku, cuketou atd. Navrch můžete nasypat strouhaný sýr a vše dohromady upéct v troubě. Máte tak rychlé pohoštění pro nečekané hosty nebo rychlou večeři.

 

 

Tip 3
Nebojte se experimentovat. Na pizze nemusí být jen tradiční rajčata, sýr, salám…. Zkuste třeba kombinovat, např.:
• lilek, špenát čerstvý, cibule, sýr
• tvarůžky, slanina, cibule, papriky
• brynza, pršut, rukola
• pizza potřená smetanou + šunka, hermelín, brusinky
• pizza potřená smetanou + gorgonzola, špenát a vejce na tvrdo
• pizza potřebná smetanou + plátky vařených brambor, slanina, rozmarýn
• pesto + plátky uvařené řepy + rozmarýn

 

 

Jak zdobíte pizzu Vy? Napište nám do komentáře!

  Napište příspěvek

Slouží pouze pro odpověď, nebude nikde zobrazen.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace