Recept na pravý segedínský guláš

Segedínský guláš, ač není původním národním jídlem, patří ke klasice na českém stole. Jak ho však správně připravit? Jaké maso použít, aby to byl ten pravý segedínský guláš? Kolik zelí tam dát? Přečtěte si jak na to.

Segedínský guláš

Časová náročnost tohoto jídla je asi 1 hodina 50 minut.

Suroviny na 5 porcí

500 g              libového vepřového boku
400 g              kysaného zelí
1 ks                cibule (asi 65 g)
2 stroužky     česneku
60g                 rostlinného oleje
7,5 g               mleté papriky
0,5 g               kmínu
15g                 soli
500 g              vývaru
25 g                hladké mouky
100 g              smetany

Na co si dát pozor

Nejdůležitějším krokem v přípravě je zvolení správných surovin. Pravý segedínský guláš se dělá z vepřového boku, který nakrájíme na kostky (větší či menší – záleží na osobních preferencích). Věnujte pozornost také kysanému zelí – musí to být zelí mléčně kvašené (nikoliv zelí nakládané ve sladkokyselém nálevu a zavařené ve sklenici). Pokud máte k dispozici pravou maďarskou mletou papriku csemege lahůdkovou, máte to nejlepší, co může být.


Postup přípravy

  1. Bůček očistíme od kůže a tučnějších vrstev a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na rozpáleném oleji. Najemno nakrájíme česnek a přidáme k cibulce a smažíme dorůžova.
  2. Poté do cibulového základu přidáme kostky masa, přidáme kmín a sůl a necháme maso zatáhnout. Přisypeme mletou papriku, přilijeme vývar a maso dusíme do měkka.
  3. Když je maso téměř měkké, přidáme kysané zelí. Zelí je potřeba nejprve scedit, propláchnout vodou a překrájet. Maso se zelím dál dusíme asi 20 minut, dokud zelí nezměkne.
  4. Do misky vsypeme hladkou mouku, přilijeme smetanu a metličkou vymícháme do hladké směsi. Směs pomalu vlijte do guláše za stálého míchání. Po přidání mouky guláš provařte ještě minimálně 15 minut.
  5. Segedínský guláš můžete na talíři ozdobit lžící zakysané smetany. Podáváme s knedlíky, špeciemi či chlebem.

 

Nejste si jisti, že to zvládnete nebo chcete ušetřit čas? Kupte si Segedínský guláš u nás a máte hotovo raz dva, vaříme ho přesně podle tradičních receptur!

 

 

  Napište příspěvek

Slouží pouze pro odpověď, nebude nikde zobrazen.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace