Španělský ptáček

Asi vás nepřekvapí, že španělský ptáček nepochází ze Španělska. Vypráví se sice, že si Rudolf II. ze Španělska přivezl svého kuchaře, který mu připravoval oblíbené jídlo – plátky telecího masa sepnuté na koncích, ale zřejmě to nebyl onen klasický španělský ptáček, kterého známe my. Existuje mnoho názorů, co do španělského ptáčka patří a co ne, my dáváme přednost tradičnímu receptu. Vyzkoušejte ho také….

 

Časová náročnost tohoto jídla je asi 2 hodiny 30 minut.

Suroviny na 5 porcí

650 g           hovězího zadního
1,5 ks           cibule
3 lžíce          řepkového oleje
1l                  hovězího vývaru
3 lžíce          plnotučné hořčice
3                   vejce uvařená na tvrdo
150g             uzené slaniny v celku
4                   nakládané okurky
3                   lžíce hladké mouky
                     sůl, mletý pepř

Postup přípravy

  1. Maso očistěte a nakrájejte stejnoměrně napříč vláken na plátky. Plátky rozložte na prkénko, překryjte potravinářskou fólií a rozklepejte co nejvíce do tenka (vždy od středu ke krajům). Vařená vejce nakrájejte na čtvrtky, okurky nakrájejte na plátky, slaninu na špalíčky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno.
  2. Plátky masa osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na kraj naskládejte okurku a slaninu a na ně položte čtvrtku vejce. Od kraje s náplní pak rolujte do tvaru ptáčka. Závitky potom převažte provázkem nebo spojte párátkem.
  3. Slaninu, která zbude, vložte do hrnce s rozpáleným olejem a osmažte najemno nakrájenou cibuli do zlatova. Vložte závitky a prudce ze všech stran opečte (aby se maso zatáhlo). Potom zalijte částí vývaru a duste do měkka. Během dušení maso otáčejte a kontrolujte.
  4. Měkké závitky z hrnce vyjměte a šťávu vyduste až na tuk. Pak zaprašte moukou a prosmažte. Pak přilijte vývar (nebo teplou vodu), prošlehejte a vraťte do hrnce závitky. Za občasného míchání vařte na mírném ohni ještě alespoň hodinu.
  5. Omáčku podle potřeby dochuťte a před podáváním odstraňte ze závitků nitě či párátka. Podáváme s rýží


Nejste si jisti, že to zvládnete nebo chcete ušetřit čas? Kupte si Španělského ptáčka u nás a máte hotovo raz dva, vaříme ho přesně podle tradičních receptur!

  Napište příspěvek

Slouží pouze pro odpověď, nebude nikde zobrazen.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace