Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je rozhodně královnou české kuchyně. Lahodná chuť smetanové omáčky s kořeninovou zeleninou si Vás prostě podmaní. Jak připravit tento skvostný pokrm tak, aby chutnal jako v prvotřídní restauraci? Vyzkoušejte recept podle nás....

Časová náročnost tohoto jídla je asi 2 hodiny 45 minut.


Začínající kuchaře může mást název – svíčková na smetaně se vlastně nedělá ze svíčkové, protože ta se naprosto vůbec nehodí na dlouhé dušení v troubě. Správněji bychom mohli napsat, že jde o hovězí pečeni se zeleninou a smetanou. I když se leckomu může zdát jako složité jídlo, vlastně na tom nic není. Je třeba dodržovat určité zásady a postup.

Suroviny na 5 porcí

1000 g            hovězí maso zadní
120g               špeku
1 a ½ ks         cibule
500 g              mražené zeleniny pod svíčkovou
50 g                plnotučné hořčice
500 ml           hovězího vývaru
3 lžíce            cukru
2 lžíce            rostlinného oleje
2 lžíce            hladké mouky
dle chuti       citrónové šťávy
300 ml           smetany na šlehání
5 kuliček       pepře
5 kuliček       nového koření
5 ks                bobkového listu


Postup přípravy

  1. Maso omyjeme a protkneme hranolky slaniny (pokud dáme předtím slaninu do mrazáku asi na 30 minut, jde to velmi dobře). V zapékací míse rozpálíme olej maso na něm zprudka opečeme po obou stranách.
  2. Opečené maso vyjmeme a do výpeku vložíme mraženou zeleninu „Pod svíčkovou“ a nakrájenou cibuli. Po orestování přimícháme cukr a necháme zkaramelizovat.
  3. Do směsi přidáme hořčici, vrátíme opečené maso a zalijeme vývarem. Zapékací mísu přikryjeme a v troubě pečeme ve středně vyhřáté troubě do měkka (cca 2 hodiny). Průběžně kontrolujeme a dle potřeby podléváme vodou tak, aby maso bylo do poloviny ponořené ve vývaru.
  4. Měkké maso vyjmeme a omáčku pomocí cedníku propasírujeme do hrnce. Omáčku prohřejeme a vmícháme smetanu na šlehání. Opět prohřejeme a je-li potřeba, zahustíme kašičkou připravenou z mouky a mléka (mléko lijte na mouku za stálého míchání). Po přidání mouky provaříme omáčku ještě minimálně 15 minut.
  5. Omáčku podle chuti dochutíme citrónovou šťávou, máslem a solí.
  6. Měkké maso nakrájíme na porce a na talíři přelijeme omáčkou a ozdobíme plátkem citrónu, brusinkami a šlehačkou. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

 

Nejste si jisti, že to zvládnete nebo chcete ušetřit čas? Kupte si Svíčkovou na smetaně u nás a máte hotovo raz dva, vaříme ji přesně podle tradičních receptur!

 

  Napište příspěvek

Slouží pouze pro odpověď, nebude nikde zobrazen.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace